Fackligt brev 3 – arbetets värde

Arbetets värde

a) Det är inget fel på utbildning. En undersköterska ska vara utbildad för sitt yrke, liksom en sjuksköterska. De flesta yrkeskategorier kräver utbildning för att grundläggande kunskap ska erhållas.

Detta är inte samma sak som den enorma utbildningshysteri som råder idag. Dokumentationshysterin kräver många extra utbildningstimmar.

Hur dataprogram och appar fungerar ska läras ut och den ena mer sömniga kursen efter den andra hålls. Välbetalda föreläsare hyrs in i parti och minut. Den kunskap som lärs ut hade kunnat sammanfattas på några minuter eller genom en lathund.

Trots att kunskap redan finns, ska ständigt delegeringsbeslut förnyas. Privata firmor tjänar stora pengar på att sälja eller hyra ut dyra dataprogram. Inte ens en liten enkel måltid för några personer, kan utföras utan att den gamla rutinerade personalen ska skickas iväg på regelbundna mathållningskurser, med efterföljande dokumentation.

Välbetalda föreläsare och handledare reser land och rike runt och Power Point-presentationerna staplas på varandra. Eftersom de inte känner vårdtagarna i fråga, blir resultatet sällan lyckat. Men då har föreläsaren redan dragit vidare till nästa kommun.

– Vårdarbetare, lärare och andra yrkesgrupper ska själva avgöra vilka kurser, föreläsningar eller utbildningar de vill ha.

b) I arbetarrörelsens barndom pratades det om arbetets värde. Med det menades det kroppsliga arbetet på golvet. Det var det fina, det som skapade samhällets rikedomar.

Nu pratas det istället om utbildning. Om någon går en kurs, kan den få mer administrativa och tjänstemannaliknande uppgifter.

Att detta skall ge mer pengar är en återvändsgata i tankesystemet. Det är detsamma som att säga att administration, inte arbete på golvet, är det fina och värdeskapande arbetet.

• Det är det dagliga slitet på golvet som är värdeskapande, inte administration och byråkrati.

c) Facket driver kravet på legitimation för undersköterskor. Argumentet är att det höjer yrkets status och därmed höjer lönen. Vilka mer grupper ska då ha legitimation för att förbättra sina villkor?

Vårdarbetare har tagit över väldigt mycket av det administrativa arbete som tidigare utfördes av enhetschefen. Men trots att vårdarbetare idag utför både vårdarbete och tidigare chefsjobb, har inte ett öre mer ramlat in på lönekontot.

En legitimation för undersköterskor kommer sannolikt inte ge mer av vare sig status eller reda pengar. Resultatet lär istället bli mer stress, mer dokumentation och ökad rädsla att bli av med legitimationen.

– Vi sliter lika mycket i vår vardag, oavsett hur många kurser eller utbildningar vi gått.
• Arbetets värde är det som ska ge oss vår status och högre lön.

Folkrörelsen och partiet 24:7

073-922 09 41
kontakt@24-7-sverige.se

Dela till vänner !