Försvara allemansrätten och strandskyddet

Försvara Allemansrätt och strandskydd

Regeringspartierna kom i den ökända januariöverenskommelsen överens om att tillsätta en strandskyddsutredning. Detta gjordes också sommaren 2019

Uppdraget till utredningen är att luckra upp Allemansrätt och strandskydd till förmån för kapitalstarka grupper som då kan bebygga områden, bland annat nära vatten, som tidigare varit förbjudet.

Rätten för vanligt folk att kunna njuta av bad, fiske, båtliv och promenader, hotas.

Strandskyddet ingår i Allemansrätten och har sitt ursprung i den så kallade Fritidsutredningen 1937. Bakgrunden är bland annat att riksdagen röstade igenom en andra semestervecka. Ni kan säkert gissa att dåvarande högerpartiers spjutspets Moderaterna röstade emot att folk skulle få en andra semestervecka.

För vem är det bra att folk inte ska ha lagstadgad semester? M har röstat emot både den tredje och fjärde semesterveckan. Folk ska tydligen jobba ihjäl sig. Det tycker moderaterna är ”bra för alla”.

Allemansrätten och strandskyddet tillkom för att människor skulle kunna vara i naturen på sin fritid. Innan var det bara rikemansfolk som hade fritid. Högerpartierna i riksdagen påstår att kommunerna inte kan utvecklas om människor har tillgång till stränder och skogar.

Bada på stranden, fritidsfiske med barnen eller plocka blåbär, hotar alltså kommunutvecklingen enligt högerpartierna inklusive S.

Alla förstår att det är bluff och båg. Det handlar bara om att ge människor med pengar chansen att få vara ifred från ”pöbel och pack.”

Skammens rodnad bör bekläda de socialdemokratiska kinderna. Arbetarrörelsen med S i spetsen är ju den kraft som en gång slogs för vanliga människors välfärd, som t ex semester och Allemansrätt. Och nu sitter S ihop med de andra januaripartierna och river ner väsentliga delar av tryggheten för vanligt folk, som Allemansrätten, LAS, inskränkt strejkrätt, marknadshyror med mera.

Det behövs en riktig opposition i kommunerna och i riksdagen. Den kan bara komma genom att människorna sätter sig i rörelse för sina villkor.

En del av denna nya och nödvändiga opposition är folkrörelsen 24:7.

Vi vägrar gå med på mer social slakt. En folkrörelse som sätter trygghet, rättvisa och demokrati främst. En rörelse som vill aktivera människorna till motstånd. Som förmår ge människorna hopp och styrka igen.

Trygghet, arbete, demokrati och rättvisa

Folkrörelsen och partiet 24:7

073-922 09 41
info@24-7-varberg.se

Dela till vänner !